Hennie de Gans-Wiggermans

Zonnestraaltjes

Bestelnummer 14 - Prijs: € 18,00

Een boek met herhaal-verhaaltjes die zich afspelen in de buiten-omgeving van kinderen. Een waardig vervolg op ‘Nog een keer!’ Allemaal bedacht en geschreven door Hennie de Gans-Wiggermans. Met suggesties voor tafelspelletjes, het uitspelen met kleuters en tips hoe zelf zo’n klein verhaaltje te maken. Het ‘Vertelrecept’ leert je om het verhaal ‘by heart’ te vertellen. Verhaaltjes om te plezieren, maar ook om te helpen bij de taal- en fantasieontwikkeling van jonge kinderen.

Zonnestraaltjes

Door het raam maakt een zonnestraaltje me wakker. Ha, de zon schijnt, mooi weer! Dat maakt opstaan minder moeilijk. Zonnestraaltjes, ze zorgen ervoor dat alles en iedereen blij kan ontwaken. Het wekt de dieren, de planten en de mensen. De bloemen openen hun bloemblaadjes en de insecten en vlinders weten hun weg te vinden. De vogels fluiten hun hoogste lied. Zonnestraaltjes maken dat we vrolijk worden.

Ook kinderen reageren direct op zonlicht. Zodra de zon schijnt willen ze zonder jas naar buiten, al vriest het. Voor hen betekent het vrijheid, zonder jas kunnen ze zich  beter bewegen. Zonnestraaltjes spelen een grote rol in de verzamelde verhaaltjes van dit boek. Een zonnestraal kan het leven zowel letterlijk als figuurlijk lichter maken. Een enkel zonnestraaltje kan heel veel teweeg brengen. De dieren, de planten, de stenen en de mensen kunnen niet zonder. Ze brengen licht en kleur in de wereld en in ons leven.

Al lang was het de bedoeling om alle verhaaltjes die ik schreef een keer te bundelen. Ook al omdat de vraag naar nieuwe kleine verhaaltjes steeds weer voorbijkwam. Het boek 'Nog een keer!' wordt heel veel gebruikt. Hierin staan de achtergronden over het vertellen en tips hoe poppenspelen gemaakt kunnen worden. Om niet in herhaling te vallen staan deze niet in dit boek. Wel meer suggesties hoe je beelden kunt geven bij de verhalen en hoe je ze zelf kunt maken. Verhaaltjes heb je nooit genoeg, al willen kinderen vaak hetzelfde verhaaltje steeds weer horen. Herhaling is voor jonge kinderen essentieel. Het geeft hen vertrouwen en dat sterkt hun zelfvertrouwen. Zoals de zon elke morgen weer verschijnt en haar zonnestraaltjes naar de aarde stuurt, zo kunnen verhaaltjes steeds weer verteld worden en vreugde brengen.

Inhoud:

A Bezemkast
A Dansen in de zon
A De stoel, die tafel wilde zijn
A Een eigen huis
A Een gezellig wandelingetje
A Het kleine stoeltje
A Het muisje
A Het schoteltje
A Kiezeltje
A Slak wil verhuizen
A Wie is Belangrijk
H De appel
H Drakenboom
H Feest van de blaadjes
H Het appeltje op de weg
H Het vergeten blaadje
H Plof plof plof
L Ben zoals je bent
L De verloren stipjes
L Heerlijke zonnige dag.
L Het wordt lente!
L Moeder veranderd
L Sterretjes aan de boom.
L Zon van zilver
W Feest op de voedertafel.
W Het witte haantje
W Sneeuwvlokje
Z Bijtje Zoemezoem
Z Bijzondere gebeurtenis
Z Dansen in de zon
Z Een berg in de tuin
Z Graankorreltje
Z Het bloemetje wil visite
Z Kikker zoekt een vriendje
Z Madeliefjes gouden hart
Z Meevaren
Z Roosje wordt wakker!
Z Spetje en Spatje

Seizoen:

A = gehele jaar
Z = zomer
H = herfst
W = winter
L = lente