Hennie de Gans-Wiggermans

Nog een keer!

Bestelnummer 4 - Prijs: € 18,00

Drieëndertig kleine seizoensverhaaltjes en volkssprookjes, waarin de herhaling centraal staat. Om te lezen, te vertellen en te spelen, want bij elk verhaaltje of sprookje staan suggesties voor het maken en uitvoeren van tafelspelletjes. Met achtergronden en waarom deze verhaaltjes en tafelspelletjes voor jonge kinderen zo belangrijk zijn.

Nog een keer!

De titel van dit boekje verwoordt wat veel kinderen aan het eind van een verhaaltje zeggen. Kleine kinderen kunnen we geen groter plezier doen, dan steeds maar weer hetzelfde verhaal te vertellen. Ze genieten ervan en luisteren dan ook met een groeiend enthousiasme. Door de herhaling van horen en doen wordt het verhaal vertrouwd en van de kinderen zelf.

Jarenlang had ik voor elk seizoen één of meerdere toepasselijke sprookjes of verhaaltjes. Gerangschikt op seizoen of feest, waarin ze verteld zouden kunnen worden, maar ook een aantal die het hele jaar door gebruikt kunnen worden.Er kan meer mee worden gedaan, dan alleen voorlezen of vertellen. Veel zijn erg geschikt voor een poppen- of tafelspelletje of om uit te spelen met kinderen. Daarom ook een aantal suggesties hoe u dit kunt doen. Met voorbeelden hoe en waarvan je de speelpopjes kunt maken.

Dit boekje kan een handreiking zijn om nieuwe ideeën te krijgen en enthousiast te worden voor het vertellen en spelen. De bedoeling van dit boekje is dan ook iedereen (nog ) enthousiaster te maken voor het vertellen aan jonge kinderen.

‘Waar ter wereld bloeit zoveel ongerepte schoonheid op....., als in de ogen van een luisterend kind.’ (W.G van de Hulst).

Inhoud:

Achtergronden
De verhaaltjes:
Pietertje Appelpit
Drie bokjes Bruze
Druppeltje Drup
Het gouden ei
De reis van eendje Snaterbek
De vijf geitjes
De haan en de wonderpot
Haantje Goudkam
Het haantje dat zich verslikte
De hond en de kat
Hoor ik bij jou?
De kat en de muis
Het kannetje
Het kleine kerstboompje
Het rode kippetje
Het ijverige kippetje
Het knolletje
Het koekmannetje
Later als je groot bent
Het wordt lente!
Het helpende lichtje
Liesje en de muisjes
Het luciferdoosjeswagentje
Klein Luisje en klein Vlootje
De witte wollen muts
Nog een keer
Een pannenkoek op reis
Piepklein
Prikkeltje Prik
Schaapje in de stal
Het sneeuwmeisje
Het veldmuisje en de eikel
Drie wensen
Figuren maken