Hennie de Gans-Wiggermans

Het staldeurtje

Bestelnummer 5 - Prijs: € 23,00

Kerst- en Driekoningen-spelletje(s) voor peuters en kleuters. Oude en nieuwe kerstliedjes met muzieknotatie vormen het uitgangspunt! Met aanwijzingen voor de opstelling van de ‘spelers’ en patronen voor het maken van de verkleedkleren. Nieuw is de bijgeleverde CD, waarmee alle negentien liedjes geoefend kunnen worden.

Het staldeurtje

Elk jaar weer was de advents- en kersttijd voor mij de mooiste periode in de kleuterklas. De voorbereidingen naar het kerstfeest, het lopen van de adventstuin* en natuurlijk het Kerst- en Driekoningenspel met de kinderen, waarmee ik na de eerste adventsviering begon.

De eerste keer dat ik het met de kinderen speelde, had ik de tekst van een collega gekregen. Ik speelde het zoals het beschreven was, maar vond het heel statisch en moeilijk. De kinderen zaten veel en konden niet allemaal meedoen. Het jaar erop heb ik een aantal dingen veranderd en meer liedjes toegevoegd. Door de jaren heen groeide het tot een spel, waar de kinderen en ik van konden genieten. Het is het spel zoals ik het speelde. Ieder doet het weer op een eigen manier, maar soms is het leuk eens te zien hoe anderen het spelen.

Om de teksten voor het kleine kind beter te verbinden, staan er veel liedjes in. Voor peuters zijn er een aantal teksten uitgelicht, waarmee een kort spelletje gespeeld kan worden. Natuurlijk kunnen ook zelf liedjes en versjes ingevoegd worden en andere weggelaten. Zo wordt het tot een eigen spel, waar jij en ook de kinderen enthousiast van kunnen worden. Bij mij waren de ouders tijdens het Kerstfeest met de kinderen welkom. Ik heb het ervaren als één van de momenten om samen met hen de eerbiedskrachten, die bij kleine kinderen nog volop aanwezig zijn, te beleven. Veel ouders waren na afloop zichtbaar onder de indruk en gingen stil naar huis om daar het Kerstfeest voort te zetten.
Sommige leid(st)ers vinden juist dat je het feest samen met de kinderen moet vieren. Zij beleven de aanwezigheid van de ouders als storend en voelen het als een belemmering. Doe wat jij denkt dat voor jou en je klas goed is. Pas dan kan het spel op een goede manier gespeeld worden en een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van het kind.

De spelen in deze uitgave zijn niet zomaar ontstaan, maar door jarenlang doen met de kinderen, gegroeid tot wat ze nu zijn. De extra liedjes zijn bijgevoegd om eventueel in een spel te gebruiken. Bij de liedjes die alleen nog antiquarisch te vinden zijn staat nu ook de muzieknotatie. Het is belangrijk zoveel mogelijk zelf je eigen spel te maken. Dan pas zullen de kinderen, door er samen met jou van te genieten, een stukje 'hemel op aarde' kunnen ervaren.

Inhoud:

Voor je gaat spelen
Herders- of kerstspelen voor peuters en kleuters
Zeg eens herder...
Het staldeurtje kraakte...
Kerstspel voor kleuters
Komt verwondert u...
Naar Driekoningen met kleuters
Van Kerst naar Driekoningen
Driekoningen met kleuters
Zij kwamen van oosten...
Een Driekoningenspel voor peuters
Zij kwamen van oosten...
Patronen voor de kleding
Liedjes met muzieknotatie

Luister naar een van de liedjes: