Hennie de Gans-Wiggermans

Spelen is leren!

Bestelnummer 1 - Prijs: € 18,00

In hun spel leren jonge kinderen alles wat nodig is voor het later volgende intellectuele leren. Een boek met achtergronden, liedjes, versjes en suggesties over het hoe en waarom. Over gewoonten en inrichting van de vrije kleuterklas én het waarom. Een dagprogramma in de kleuterklas beschreven vanuit de praktijk. Over schoolrijpheid, jaarafsluiting en omgaan met veranderingen.

Spelen is leren!

Zeven jaar lang schreef ik in de schoolkrant artikelen over hoe ik met de kinderen werkte. Artikelen over de omgeving van de kleuters en hoe alles wat daar gedaan wordt, de kinderen uitnodigt tot leren. Een leren wat voor hen in het verdere leven van belang is. Nabootsing, ritme, fantasie, tijd en herhaling is voor de ontwikkeling van het kleine kind van groot belang, daarom zijn dit thema’s die in dit boek steeds terugkomen.

Het is niet mijn bedoeling te zeggen, dat alles moet zoals hier beschreven staat. Ik deed het op deze manier, omdat ik heb ervaren, dat het voor de kinderen zo goed was. Ik gebruikte als pedagogische handleiding het door Rudolf Steiner geschreven boekje: ‘De opvoeding van het kind’. Omdat alle begeleiders een eigen persoonlijkheid hebben, zullen zij de activiteiten en de inrichting van de klas op hun eigen manier verzorgen. Heel veel dingen zijn ook herkenbaar voor ouders met kleuters op een vrije school.

Alles in deze uitgave geldt ook voor jongere kinderen, maar wel in een eenvoudiger vorm. Nabootsing, ritme, herhaling gelden ook voor hen. Maar leidsters en ouders van jonge kinderen moeten, in alles wat ze doen en aanbieden, veel terughoudender zijn. Het werken met heel jonge kinderen is nog inspannender dan met kleuters. Alles wat hier staat moet door de begeleiders van jonge kinderen vereenvoudigd worden. Peuterklassen mogen geen kopieeën worden van kleuterklassen en er mag niet te vroeg begonnen worden met het aanbieden van zaken. Kinderen hebben nog alle tijd van de wereld. Hen die tijd gunnen om alles op hun eigen manier en in hun eigen tempo te kunnen beleven en ervaren is voor volwassenen vaak heel moeilijk, maar voor kinderen noodzakelijk.

Inhoud:

Peuters en Kleuters De verschillen
Waarom roze? Over de inrichting van de klas
Natuurlijke ontwikkeling Over ontwikkelingmateriaal
Een nieuwe start Het begin van een nieuw (school)jaar
Nog een keer, juffie! Ritme en herhaling
Goede morgen allemaal! Binnenkomst en begroeting
In de vroegte Het ochtendspel
Spelen is werken is leren Vrij spel
Plezier met de handen Handgebarenspelen
Hij weefde een ditje Handwerken en handarbeid
Net als juffie! Huishoudelijk werk
Het allerlekkerste brood Bakken en koken
Alles wordt weer netjes Opruimen....., leuk!
Eten wat de pot schaft! Samen eten
Even een frisse neus halen Buiten spelen
Vaste grond onder je voeten Wandelen
Heksensoep en rode wijn. Schilderen
En als ze niet gestorven zijn Vertellen
Tot morgen allemaal! Afsluiting
En nu wil ik leren! Schoolrijpheid
Afscheid nemen, een feest of...? Einde van het schooljaar
Er komt zeker storm? Invloeden in klas of groep
Tot slot, een nieuw begin! Beginnen met vrijspel?
Handgebarenspelen van prof. W. Ellersiek Haar antwoord op de vele problemen en vraagstukken die zij tegenkwam bij jonge kinderen